HAVUZ SUYUNDA NELER VAR?

Suda bulunan başlıca maddeler ve kaynakları

İYONİK ÇÖZÜNMÜŞ NONİYONİK ÇÖZÜNMÜŞ

KAYNAĞI

 

POZİTİF

İYONLAR

NEGATİF

İYONLAR

ASKIDA KATI

MADDE

KOLLOİDAL GAZLAR

Mineraller,

katılar ve

kayalar

 

Sodyum

Kalsiyum

Magnezyum

Potasyum

Alüminyum

Demir

Manganez

Bakır

Çinko

vs…

Bikarbonat

Karbonat

Klorür

Florür

Nitrat

Fosfat

Hidroksitler

Boratlar

Silikatlar

Sülfat

Kil, kum ve diğer

inorganik katılar

Kil

Silikat

Ferrikoksit

Alüminyumoksit

Magnezyumdioksit

Karbondioksit

Atmosfer

 

Hidrojen

Bikarbonat

Klorür

Florür

Toz – Polen  

Karbondioksit

Nitrojen

Oksijen

Sülfürdioksit

Organik

madde

parçalanması

 

Amonyak

Hidrojen

Sodyum

Klorür

Bikarbonat

Hidroksit

Nitrit

Nitrat

Sülfür

Organik

radikaller

Organik katı,

organik atıklar

Hümik madde

içeren, doğal

organik bileşikler,

sebzeye rengini

veren maddeler,

diğer organik atıklar

Amonyak

Karbondioksit

Hidrojensülfit

Hidrojen

Metan

Nitrojen

Oksijen

Yaşayan

organizmalar

   

Algler, diatomlar

Protozoa,

balıklar vb.

Virüsler, bakteriler

Algler vb.

Amonyak

Karbondioksit

Metan

Endüstriyel

Alanlar

Ağır

metaller

içeren

inorganik

iyonlar

İnorganik

iyonlar,

Organik

moleküller

Kil, silt ve diğer

inorganik katılar,

Organik

bileşikler

Yağ, korozyon

ürünler,

protozoa vb.

İnorganikler, VOC

içeren doğal ve

sentetik organik

bileşikler,

pestisitler, virüsler,

bakteriler

Klorür

Sülfürdioksit

Havuz Suyunda Bulunan Başlıca Maddeler.

KATYONLAR : Sodyum, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Alüminyum, Demir, Manganez, Bakır, Çinko, Kurşun, Amonyum, Hidrojen

ANYONLAR : Bikarbonat, Karbonat, Klorür, Florür, Fosfat, Hidroksitler, Boratlar, Silikatlar, Sülfat, Nitrat, Nitrit, Sülfit, Sülfür

KOLLOİDLER : Kil, Kum, Toprak, Silikat, Ferrikoksit, Alüminyumoksit, Magnezyumdioksit, Hümik asitler, Taninler

GAZLAR : Karbondioksit, Hidrojen sülfür, Hidrojen, Metan, Azot, Oksijen

CANLILAR : Virüsler, Bakteriler, Mantarlar, Protozoalar, Algler, canlı – cansız Böcekler, Kuş, kedi, köpek vb. Tüyleri ve dışkıları, Bitkiler, yapraklar, Polenler

İNSAN KAYNAKLI KİRLİLİK : Vücut kiri, yağı ve teri, Kan, Cerahat, Tükürük, İdrar, Dışkı, Sümük, Kozmetikler, Saç

DİĞERLERİ : Tarım İlaçları, Gübreler, Boyalar, Klorlu bileşikler

TS 11899 Göre Temiz su ve havuz suyunun özellikleri

Havuzumuzun temiz ve berrak olması için klorla yapılacak olan dezenfeksiyonun yanında mutlaka iyi bir filtrasyonunda olması gereklidir. Temiz ve berrak görünen bir havuz, filtrasyonun düzgün olduğunu gösterir, ancak havuzda dezenfeksiyonun yeterli olduğu anlamına gelmeyebilir.

Bunun yanında TS 11899 havuza doldurulacak suyun niteliği konusunda aşağıdaki standartları getirmiştir.

Suyun özellikleri

Suyun karakteristik nitelikleri içme suları ile ilgili TS 266’ ya uygun olmalıdır. Deniz ve mineral suları için, özelliklerine bağlı olmak üzere kısmen başka araştırma metodlarıda kullanılmak zorundadır. Temiz suyun numunesi havuza girmeden önce tesisattan alınır. Havuz suyu numunesi yüzeyin 20 cm. altından (derinden) alınır.

Havuz Doldurma Suyunun Özellikleri

Doldurma suyu; İçilebilen genel ve yaygın hijyenik suların (TS 266’ya uygun) niteliklerini taşımalıdır., aksi takdirde ayrı olarak düzenlenmiş özel bir su hazırlama tesisinde bu şartlara getirilmesi gerekir. Su hazırlama işlemini zorlaştıran maddeler de ön bir işlemle önceden sistemden uzaklaştırılır. Deniz suyu ve tuzlu sulardaki tuz miktarı ile sağlık açısından problem taşımayan mineralli sularda ve kaplıca sularındaki mevcut doğal maddeler dikkate alınmamalıdır. Doldurma amacı ile kullanılan suyun ön bir işlemle hazırlanması TS 266 ya uygun olmadığı veya aşağıdaki değerlerin aşılması halinde söz konusu olur.

Demir 0.1 mg/l

(1,8mmol/m3)

Mangan 0.05 mg/l

(0,9mmol/m3)

Amonyum 2 mg/l (110mmol/m3) P olarak polifosfat 0,005 mg/l (0,16mmol/m3)

Temiz Su ve Havuz Suyunun Özellikleri

GRUP PARAMETRE BİRİM TEMİZ SU HAVUZ SUYU
No     min max min max.
1.2.1. Mikrobiyolojik Talepler          
1.2.1.1 Koloni teşkil eden birimler (KBE) (202) oC ‘de 1/ml 20 100
1.2.1.2 Koloni teşkil eden birimler (KBE) (361) oC ‘de 1/ml 20 100
1.2.1.3 Escherichia coli (361)oC’de 1/ (100ml) i.e.2) i.e.2)
1.2.1.4 Pseudomonas aeruginosa (361)oC’de 1/ (100ml) i.e.2) i.e.2)
1.2.1.5 Legionella pneumophila (361)oC’de 1/ml

1/ (100ml)

i.e.2), 3)

i.e.2), 4)

1.2.2 Fiziksel ve Kimyasal Talepler          
1.2.2.1 Renk (=436 nm iken spektral absorbsiyon katsayısının belirlenmesi) 1/m

 

 

0.4

 

0.5

 

1.2.2.2 Bulanıklık (Bulanıklık birimi FNU5 )) FNU5) 0.2 0.5
1.2.2.3 Netlik   Havuz dibi net olarak kolayca görülmeli
1.2.2.4 pH Değeri) 8) a-Tatlı suda 6.5 7.6 6.5 7.6
  b-Deniz suyunda 6.5 7.8 6.5 7.8
1.2.2.5 Amonyum (NH4+) Konsantrasyonu mmol/m3

mg/l

5.5

0.1

5.5

0.1

1.2.2.6 Doldurma suyundaki nitrat (NO3) konsantrasyonu üzerine ilave nitrat konsantrasyonu6) mmol/m3

mg/l

322

20

1.2.2.7 Doldurma suyunun O2 değeri üzerinden Mn VII nin II ye oksitlenebilirliği7)

KMnO4 olarak Doldurma suyunun değeri üzerinde KMnO4 kullanımı

mg/l

 

 

 

mg/l

 

 

 

0

 

 

 

0

 

 

 

0.75

 

 

 

3

1.2.2.8 Ag/AgCl 3.5 m.KCl elektrot için redox değeri8)          
1.2.2.8.1 Tatlı sular için          
  a)6.5PH değeri7.3 mV 750
  b)7.3PH değeri7.6 mV 770
1.2.2.8.2 Deniz suları için          
  a)6.5PH değeri7.3 mV 700
  b)7.3PH değeri7.8 mV 720
1.2.2.9 Klorür miktarı >5000mg/l. Ayni zamanda 0.5mg/l den daha yüksek bromür veya iyodür içeren sular için redox gerilimi8) mV Sınır değer denenerek belirlenir
1.2.2.10 Serbest Klor 8),13)          
  a)Genel mg/l 0.3 İhtiyaca 0.39) 0.69)
  b)Sıcak Masaj havuzlarında mg/l 0.7 göre 0.79) 1.09)
1.2.2.11 Bağlı Klor10),12),13) mg/l 0.2 0.2
1.2.2.12 Kloroform olarak trihalojenmetan10),11) mg/l 0.02012)

 

2)ie.: İsbat edilemez

3)Su sıcaklığı 23oC filtre edilmiş suda (dezenfeksiyondan önce)

4)Sıcak masaj havuzlarında ve su sıcaklığı 23oC olan havuzlarda.

5)Bulanıklık birimi FNU: Formazine Nephelometric birimler

6)Ozon kademeli su hazırlık işlemleri için geçersizdir

7)Yüksüz tesiste filtre edilmiş suyun oksitlenebilme değeri doldurma suyunun altında ise, burada düşük olan değer referans olarak alınır. Doldurma suyunun oksitlenebilme değeri 0.5mg/l O2 veya 2mg/l KMnO4’nın altında ise 0.5 mg/l O2 veya 2mg/l KMnO4 değeri referans olarak kabul edilir. Ozonlu işlemlerde: iki misli değerler

8) Serbest klor, pH ve Redoks gerilimi ölçümü için ölçü suyu hattı (Doğrudan havuzdan ölçüm için numune su alan) ve buradan referansla çalışan su kontrol ve ayar tesisi (Sabit ve sürekli, doğru ayarlanmış), su kontrol, ayar ve kayıt ünitelerinden oluşan bir elektronik sistem (Su kontrol, ayar ve kayıt tesisi) bulunmalıdır. Ölçü suyu akışındaki gecikme en çok 0.5 dakikayı, ölçme sistemindeki ölçüm gecikmesi ise 1 dakikayı aşmamalıdır. Redoks ölçümünde tolerans 20mV’u aşmamalıdır. Ölçülen redoks değeri olması gereken min. Değerinin 50mV daha altında ise su hazırlık tesisi ve işletme şartları gözden geçirilmeli,sebep araştırılmalı ve düzeltilmelidir. Ph değerinin elektro metrik olarak ölçümünde tolerans 0.1 doğrulukla gerçekleşmelidir. Amperometrik klor ölçümünde olası hata sınırı en fazla 0.05 mg/l olmalıdır. PH ve serbest klor için verilen minimum ve maksimum değerlerin sınır değerler olduğu unutulmamalıdır. Değerler başkaca metot ve referanslarla en az günde bir kez ölçülmeli, su kontrol, ayar ve kayıt tesisinin güvenilirliği test edilmelidir. Su kontrol, ayar ve kayıt tesisleri talep edilen (Ayarlanmış) değerlerin dışında sudan olumsuz referanslar aldıklarında, yüzenler ve işletmeciyi uyaracak bir ikaz düzeneğine sahip olmalıdırlar. Kayıt ünitesi (Grafik veya bilgisayarlı) bulunmadığı hallerde değerler bir işletme defterine saat başı kaydedilip saklanmak zorundadır. Ayrıca müşteri ve yüzücülerin bu değerleri her an bilme hakları vardır.

9)Mikrobiyolojik taleplerin karşılanabilmesi için kendine özgü koşulları bulunan yüzme havuzu tesislerinde ve belli işletme şartlarında daha yüksek konsantrasyonlar gerekebilir. Mikrobiyolojik taleplerin karşılanması mutlak gerekliliktir. Bu durumu meydana getiren sebepler ve çözümler araştırılmak zorundadır. Havuz suyundaki serbest klor konsantrasyonu her halükarda 1.2mg./l. üst sınırını aşamaz.

10) Belirtilen sınır değerini yerine getiremeyen tesisler, bu standardın yürürlüğe girmesinden itibaren 5 yıl içinde bu standardın gereklerini ve belirtilen talepleri yerine getirmek zorundadırlar. Bunun için tesislerini bu standardın taleplerini cevaplayacak şekilde yenilemek veya ilave yapmak zorundadırlar.

11) Açık yüzme havuzlarında mikrobiyolojik şartların yerine getirilebilmesi için klor konsantrasyonu olarak daha yüksek değerler kullanılabilir.

12) Devamlı olarak taze su ile beslenen (2m3 ) sauna tesislerindeki soğuk şok havuzları için geçerli değildir.

13) Bromür ve iyodür içeren sularda klor olarak bağlı veya serbest halojen