Pompalar çalıştırılmadan önce vanaların konumu mutlaka gözden geçirilir.

Pompaların giriş ve çıkış vanaları, filtreye giriş ve çıkış vanaları ile altı yollu vananın filtrasyon konumunda olması, emiş ve basma hattı vanalarının açık olduğu gözlendikten sonra pompalar çalıştırılmalıdır.

Pompalar çalıştırıldığında kum filtresi üzerindeki manometrede mutlaka bir hareket gözlenmelidir.

Hareket olmaması halinde veya aşırı yükselme durumunda pompalar durdurularak vanaların durumu gözden geçirilmelidir.

Manometrede bir hareket gözlenmezse bunu anlamı pompaya su gelmiyor demektir, bu durumda pompa çalıştırılmaya devam edilirse, pompa susuz kaldığından dolayı yanar.

Manometre sürekli yükselen bir basınç gösteriyorsa bunun anlamı su filtreden çıkıp havuza dönemiyor demektir ve muhtemelen basma hattı vanaları kapalıdır. Bu durumda pompalar çalıştırılmaya devam ederse, sistemde yükselen basınç, borular veya pompa üstü veya filtrede zayıf bulduğu bir yeri patlatacak demektir.

Havuz filtrasyon sistemi nasıl çalıştırılır?

Havuzun normal çalıştırma konumu; Denge tankı vanası tam açık, dip emiş vanası yarım açık, süpürge emiş vanası kapalı, pompa giriş ve çıkış vanaları tam açık, altı yollu vana FİLTER konumunda, basma hattı vanası tam açık olması gerekir.

Havuzda süpürge işlemi yapılacak ise; Denge tankı vanası kapalı, dip emiş vanası kapalı, süpürge emiş vanası tam açık, pompa giriş ve çıkış vanaları tam açık, altı yollu vana FİLTER konumunda, basma hattı vanası tam açık olması gerekir.

Filtrede ters yıkama işlemi yapılacak ise; Denge tankı vanası tam açık , dip emiş vanası yarım açık, süpürge emiş vanası kapalı, pompa giriş ve çıkış vanaları tam açık, altı yollu vana BACKWASH konumunda, basma hattı vanası kapalı, boşaltma hattı (logar bağlantısı) tam açık konumda olması gerekir. Bu işlemden sonra altı yollu vana RINSE konumuna getirilerek durulama işlemi yapılır. Ters yıkama ve durulama işlemleri pis su çıkış gözetleme canımdan, temiz su çıkışı görününceye kadar devam eder.

Altı yollu vananın kullanımı

Filtreleme (Filter, Filtrarion, Filtren); Bu konumda havuz suyu filtreye üstten girer ve filtre içindeki kumdan süzülerek tekrar havuza geri döner.

Boşaltma (Waste, Vidange, Entleeren); Bu konumda havuz suyu filtreye girmeden logar bağlantısı ile dışarı atar.

Kapalı (Closed, Ferme, Geschlossen); Bu konumda su vanada hiçbir yere gidemez. Bu pozisyonda iken pompaların çalıştırılmaması gereklidir.

Ters yıkama (BackWash, Lavaj, Rückspülen); Bu konumda Havuz suyu filtreye altan girer ve kirlenen filtre kumu içindeki kirliliği logar bağlantısından dışarı atarak kumun temizlenmesini sağlar. Kırlı suyun çıkışı altıyollu vana üzerindeki gözetleme camından izlenir.

Sirkülasyon (Recirculate, Tiraj, Zirkulieren); Havuz suyu filtreden geçirilmeden tekrar havuza verilir.

Durulama (Rinse, Rincage, Nashspülen); Ters yıkama ile temizlenen havuz kumu içinde kalmış olabilecek kirlilikler durulama ile bertaraf edilir.

Not: Altı yollu vana vanayı kullanmadan önce mutlaka pompayı kapatınız.

Süpürge işlemini yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Süpürge işleminden önce, süpürge hortumu havuz suyunun içine batırılarak, hortum içinde hava kalmaması sağlanmalı, bu işlemden sonra süpürge hortumu, süpürge emiş ağzına yerleştirilmelidir.

Süpürge işlemi çok yavaş ve itinalı bir şekilde yapılmalıdır.

Süpürge işlemi yaparken emiş zayıflarsa, filtreye ters yıkama yapılmalı, daha sonra süpürge işlemine devam edilmelidir.

Süpürge işleminden sonra kum filtresinin üstündeki manometre kontrol edilmeli, eğer basınç yükselmiş ise ters yıkama yapılmalıdır.

Her gün süpürge işlemi yapılmalı ve pompa üstündeki kıl tutucu temizlenmelidir.

Filtre içindeki havanın yaratacağı problemler.

Filtre içinde havanın bulunması, filtrasyon işleminin düzgün yapılmadığını gösterir. Filtre içindeki hava basma hattından havuza çıkarken, filtre içinde tutulmuş olan kirlilikleri de havuza taşır ve havuzun bulanıklaşmasına sebep olur.

Filtre içinde hava oluşmasını, pompanın emiş kapasitesinden daha az su gelmesi veya emiş hattındaki bir çatlak veya kıl tutucunun kapağının iyi kapatılmamış olmasından kaynaklanır.

Kum filtrelerinin hava yapıp yapmadığı, filtre üstündeki hava alma vanasından kontrol edilmeli, eğer hava yapıyorsa sorunun kaynağı tespit edilip mutlaka giderilmelidir.