18/08/2009
KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞINA
ANKARA
Ülkemizde yüzme havuzlarına talep ilk olarak 1970 li yıllarda başlamıştır.
1993 Mayıs tarihinde Tesisat Mühendisliği Dergisinde Yüksek Makine Mühendisi Sami BÖLÜKBAŞIOĞLU ile yapılan söyleşide Sami bey hala Türkiye’de yüzme havuzu yapımı ve dezenfeksiyonuyla ilgili bir TSE standart ‘ı olmadığından şikayet ediyor.
O yıllarda kendilerinin kullandığı standart ‘ı Amerika ve Avrupada kullanılan SPATA ( Standarts For Swimming Pools ) olarak belirtiyor ve bu konuda Mühendislerin organize çalışmasının gerekliliğini vurguluyor.
O yıllarda dahi yüzme havuz sisteminde sirkülasyon zamanın 4 saat ‘te ve filtrelenme hızının 30m/h olmasını öngörüyor.
Sami beyin şikayet ettiği o günlerden bu güne gelindiğinde ise yüzme havuzu yapımında ve dezenfeksiyon ‘unda bırakın mühendislerin organizasyonunu, artık su tesisatçıları yüzme havuzu mekanik sistemini, ameleler betonarmesini ve ilkokul diploması olmayanlar havuz kimyasallarının kullanımı ve satışını yapmaktalar.
Bunların içinde havuz kimyasallarının üretimini de yapanları maalesef görmekteyiz.
Günümüzde yapılan yüzme havuzlarının sirkülasyon zamanı 8 saat ‘e filtrelenme hızı 50 m/h çıkmıştır, kullanılan günlük klor miktarı ise 1-3 ppm aralığında ve yüzme havuzu içindeki stabilizatör (siyanürik asit) oranı ise hiç bir şekilde göz önüne alınmamaya başlamıştır.
Bunun sebebi ise sektördeki inanılmaz başı boşluk ve bilinçsizliktir.
Son yıllarda konuya el atmaya çalışan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ise doğru bilgilendirme eksikliği sebebi ile yetersiz kalmaktadır.
En basit örneği ile Tuz ruhu ve Çamaşır Suyu üretiminde İmalat sahibinin ve sorumlu müdürün Kimya Mühendisi olmasını şart koşarken, yüzme havuzu kimyasallarının üretiminde ise bu şartı istememektedir.
15.05.2008 / 1563 sayılı Yüzme havuzlarının denetimi hk. Kararnamede ise yüzme havuzu işletmecilerinin Ek4 deki analizleri biyolog, kimyager, kimya mühendisi, çevre mühendisi ve laborant tarafından imzalanarak saklanmasını talep etmesine karşılık il ve ilçe sağlık müdürlüklerindeki personel yetersizliğinden dolayı denetlenemeler sağlıklı yapılamamaktadır.
Olayın ciddiyetinin anlaşıla bilinmesi için yaz aylarında Devlet hastanelerine gelen Orta kulak iltihabı ve göz-cilt iritasyonu vakalarının sayısına bakılması yeterlidir.
Çevre sağlığı açısından bir arıtma tesisinin yapımında Çevre Mühendislerinin imzası aranırken, halk sağlığını bu kadar ilgilendiren bir konunun hala ihmal ediliyor olması çok üzüntü vericidir.
Kimya Mühendisleri Odasına burada düşen görev, bir kimyasal proses olan yüzme havuzu yapımının ve işletmesinin Kimya Mühendislerince imza altına alınmasını sağlamak, eczahane işletmesi gibi bir statünün oluşmasının sağlanmasına çalışmaktır.
Bu çalışmanın başarısı sektörün bilinçlenmesine , kimya mühendislerinin istihdamının artmasına ve en önemlisi halk sağlığını direk ilgilendiren bir konunun ehil eller tarafından yürütülmesine olanak sağlayacaktır.
Saygılarımla.
Said GÜLLÜOĞLU
Kimya Müh.