HAVUZ SUYUNDA NİTRİT VE NİTRAT NEDİR ?
İçme ve kullanma suları ile yüzeysel sularda ve kirlenmiş su kütlelerinde çeşitli organik ve inorganik azotlu bileşikler ölçülerek, suyun kalitesi hakkında karar verilebilmektedir.
Sularda ve atıksularda bulunan başlıca azot bileşikleri azalan oksidasyon kademesine göre nitrat azotu (NO3–N), nitrit azotu (NO2–N), amonyak azotu (NH3-N) ve organik azot (Org-N) şeklinde sıralanmaktadır.
Bu azot türlerinin yanı sıra azot gazı (N2-N) da, azot çevriminde yer almaktadır.
Azot çevriminde bulunan türler, biyokimyasal reaksiyonlar sonucunda birbirlerine dönüşebilmektedir.
Toplam oksitlenmiş azot, nitrat ve nitritin toplamıdır.
Nitrat, azot bileşikleri ile daha önceden kirlenmemiş yüzey ve yer altı sularında eser miktarlarda bulunmaktadır.
Yüzeysel sularda nitratın belirgin biçimde görülmesi, o suyun daha önceden amonyum ve organik azot içeren evsel ve endüstriyel atıksularla kirlendiğini veya o suya henüz doğrudan nitrat deşarjının yapıldığını ifade eder.
Doğrudan nitrat deşarjları, ya nitratlı bileşiklerin kullanıldığı yada üretildiği endüstrilere ait atıksular veya tarım alanlarında kullanılan nitratlı gübrelerin yağmur suları ile taşınmasından kaynaklanmaktadır.
Yer altı sularında nitratın görülmesinin en büyük nedeni bu sulara yağmur ve sulama suları ile nitrat gübrelerinin taşınmasıdır.
Nitrit bileşiği son derece kararsız bir azot formu olup, ortamda nitrifikasyon veya denitrifikasyon reaksiyonlarının gerçekleşmekte olduğunu gösterir.
Havuz suyunda ise suyun ilk dolumunda ve havuza eklenen suyun kalitesi ölçülmesi açısından son derece önemlidir.
Eğer havuz suyumuzun ilk dolumunda ve eklenen sularda nitrat ve nitrit’e rastlanmadığı halde tespit edilebiliyorsa bunun kaynağı genellikle kullanıcı çocuklar veya yetişkinler tarafından kirletildiği anlanımı taşımaktadır.