HAVUZ SUYUNDA  ALG ÜREMESİ

Alg’ler yosun olarak bilinen ve suda yüzen mikroskobik canlılardır.

Bazıları serbest yüzmekte, bazıları ise suda asılı bulunmaktadır. Asılı olan tipler havuzlarda derz aralarına ve fayans üzerindeki çatlaklara tutunmaktadırlar.

alg

Alg’lerin doğada bir çok çeşidi olmasına karşın, havuzlarda oluşturdukları renklere göre adlandırılmış üç genel grupları vardır.

  • Yeşil Alg

  • Siyah Alg

  • Sarı Alg

En yaygın grup olarak havuzda serbest yüzen yeşil alg, havuz kimyasallarına karşı en dayanıksız grup olarak da karşımıza çıkmaktadır. Klorlama ve kullanılan kuartaner amonyum ve benzeri bileşimli yosun önleyiciler tarafından çok kolaylıkla parçalanmaktadır.

alg2

Sarı ve siyah alg’ler havuzlarda derz aralarına ve fayans üzerindeki çatlaklara tutunurlar, bunların kimyasallara karşı oldukça güçlü direnç mekanizmaları vardır. Tutundukları havuz yüzenlerinden sökülüp atılması çok zordur.

Sarı ve Siyah alg bulaşan havuzlarda sistematik klor şoklaması, yosun önleyici verilmesi ve düzenli fırçalama yapılması gerekmektedir.

Siyah alglerde fırçalama işinin çelik uçlu yosun fırçası ile yapılması gereklidir.

Sarı ve siyah algleri havuzdan bertaraf etmek için bu işlemleri çoğu zaman birkaç defa tekrarlamak durumunda kalınacaktır.

Algleri, mikroorganizmalarla bir tutmamak ve oluşan alg kümelerini, mikroorganizmaların biyofilm tabakaları gibi görmemek gerekir.

Alg’lerin havuzdaki mevcudiyeti insan sağlığı için tehdit edici bir unsur değildir. Fakat görsel kirliliği ve kaygan yüzey oluşturması nedeniyle yüzücüler için istenmeyen bir durumdur.

Su içindeki alg oluşumu yeterli klorlamanın yapılmadığının ve yosun önleyici kullanılmadığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Havuzlarda Alg Popülasyonunun Zararları.

  • Havuzlarda bulanık ve kirli bir görüntü oluştururlar.

  • Yüzcülerde kaşıntıya sebep olurlar

  • Tutundukları yüzey kayganlaştığı için yüzücüler açısından tehlikelidir.

  • Klor tüketimini artırırlar

  • Dezenfektanları absorbe eder ve etkinliklerini azaltırlar.

  • Havuzda kötü bir tat ve kokuya sebep olurlar

  • Filtrasyon sistemini tıkarlar.

Havuz suyu sıcaklığı Alg oluşumu için çok önemli bir parametredir. Klorsuz havuzlarda kış aylarında 10 oC sıcaklıkta dahi üreme imkanı bulabildikleri gibi havuz suyu ısının 20 oC üstüne çıktığı durumlarda alg popülasyonlarında patlamalar (aşırı çoğalma) meydana gelebilmektedir.

Havuzlarda alg oluşumuna karşı düzenli klorlama ve yosun önleyici kullanmak en önemli etkendir.

Alg Oluşmuş Havuzların Temizlenmesi

Alg oluşmuş havuzları temizlemek için ;

  • pH dengelenir.

  • Klor şoklaması yapılır.

  • Alg oluşmuş yüzeyler fırçalanır.

  • Yosun önleyici kullanılır.

  • Fırçalama ile su içine yayılan askıdaki algleri toplamak için çöktürücü veya topaklayıcı kullanılır.

  • Filtrede birikimi önlemek için ters yıkama süresi ve sayısı arttırılır.