T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B.10.0.TSH.0.10.00.04/121.99 15.05.2008/15653
Konu: Yüzme havuzlarının denetimi hk.
………………VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
Bahar mevsimiyle birlikte havaların ısınması ve haziran ayında okulların tatile girmesi sonucunda, önümüzdeki dönemde iç ve dış turizmdeki hareketliliğe bağlı olarak özellikle turizm bölgelerinde nüfus yoğunluğunda artışlar görülecektir. İnsanların eğlenmek, spor yapmak ve serinlemek amacıyla deniz, göl ve yüzme havuzu gibi alanlara da ihtiyaçları artacaktır. Deniz ve göl suyu kalitesi Bakanlığımızca düzenli olarak kontrol edilmektedir.
Havuz suyu kalitesi ve standartları konusunda ise Yönetmelik çalışmaları halen devam etmektedir. Yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzları ile sularının hijyenik şartlara uygunluğu, havuz suyunda kullanılan kimyasalların (dezenfektan, pH düzenleyici, topaklayıcı, çöktürücü, parlatıcı ve yosun önleyici gibi) Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış ürünler olması ve havuz suyundaki konsantrasyonlarının kontrol edilmesi halk sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Yüzme havuzu işleticileri, havuz sularında Bakanlığımızdan ruhsatlı havuz suyu kimyasallarını kullanmaktan, bu kimyasalların eğitimli personelce uygulanmasından, havuz suyu kalitesinin bu genelge ekinde belirtilen limit değerleri sağlamasından, yüzme havuzlarının hijyenik şartlarda işletilmesinden ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınmasından sorumludurlar.
Açık ve kapalı yüzme havuzu bulunduran ve işleten kurum, kuruluş ve tesisler genelge eki (Ek-4’teki) çizelgede yer alan parametrelerin analizlerini çizelgede belirtilen sıklıkta 15 Haziran 2008 tarihi itibariyle yapmaya veya yaptırmaya başlayacaklardır. Havuz suyuna ait analiz sonuçları analizi yapan yetkili personelce (biyolog, kimyager, kimya mühendisi, çevre mühendisi ve laborant) imzalanacak ve işletmenin idaresinden sorumlu personel tarafından onaylanarak muhafaza edilecek ve denetimlerde İl Sağlık Müdürlüğü denetim elemanlarına ibraz edilecektir.
İl Sağlık Müdürlüklerince halk sağlığının korunması amacıyla havuz suyu kontrol ve denetimlerinin;
1.Yazımız ekinde gönderilen (Ek-5) denetim formu doğrultusunda yapılması,
2. Yüzme havuzlarında Bakanlığımızca ruhsatlandırılan kimyasalların kullanılıp
kullanılmadığının kontrol edilmesi, izinsiz ürünlerin kullanıldığının tespit edilmesi
halinde kullanımının önlenmesi ve gerekli yasal işlemlerin yapılması,
3. Havuz kimyasallarının depolanma, hazırlanma ve uygulanma şartlarının, yeterli kişisel
koruyucu ekipmanların bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi,
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B.10.0.TSH.0.10.00.04
Konu: Yüzme havuzlarının denetimi hk.
4.Yüzme havuzu suyunun kimyasal özelliklerinin Ek-1, fiziksel özelliklerinin Ek-2 ve mikro biyolojik özelliklerinin Ek-3’te belirtilen standartları sağlayıp sağlamadığının kontrolünün aynı formlarda belirtilen sıklıkta yapılması,
5. Havuz suyu niteliklerinin genelge ekinde belirtilen standartları sağlamadığının tespit edilmesi durumunda uygun hale getirilmesinin sağlanması, uygun hale getirilinceye kadar havuz suyunun kullanımının önlenmesi,
6. Havuz suyunu hazırlayan tesis operatörlerine yönelik verilecek eğitimlerin yürürlükteki mevzuat doğrultusunda Halk Eğitim Müdürlükleri veya Halk Eğitim Müdürlükleri ile ilgili sektör dernekleri veya ilgili meslek odalarının koordinesinde düzenlenmesi ve sertifikaların Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından verilmesi, eğitimlerde genel hijyen kuralları, su ile bulaşabilecek hastalıklar, havuz sularında kullanılan kimyasalların insan sağlığı üzerine etkileri ve ilk yardım konusunda yetkili personel tarafından eğitim verilmesinin sağlanması,
7. İlgili işletmelere görev ve sorumluluklarının tebliğ edilmesi, Haziran ayına kadarki denetimlerin mevcut mevzuat doğrultusunda yapılması,
8. Bu genelgede belirtilen talimatlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinde ön görülen müeyyidelerin uygulanması hususlarında bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.
Dr. Seraceddin ÇOM
Bakan a.
Genel Müdür V.
DAĞITIM:
Gereği: Bilgi:
81 İl Valiliğine Kültür ve Turizm Bakanlığına
Milli Eğitim Bakanlığına
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığına
Ulusal Havuz Enstitüsü Derneği Başkanlığına
Ek: 3 sayfa
…./….
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
EK-1
Kimyasal özellikler
Parametre |
Örnek alma sıklığı |
|
Birim |
Minimum |
Maksimum |
pH |
Havuz suyunun kullanımından önce başlanmak üzere günde az 3 defa |
Tatlı su
Deniz suyu |
|
6,5
6,5 |
7,6
7.8 |
Amonyum |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
0.5 |
Nitrit |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
0.5 |
Nitrat |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
20 |
Siyanürük asit |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
30 |
100 |
Bakır |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
1.0 |
Alüminyum |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
0.2 |
Organik maddeler için sarf edilen oksijen miktarı |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
5.0 |
Toplam alkalilik |
Ayda bir defa |
|
|
80 |
120 |
Bağlı klor |
Havuz suyu kullanımından önce ve izleyen 4’er saatlik aralıklarla olmak üzere günde en az 3 defa |
|
|
|
0.2 |
Serbest klor |
Havuz suyu kullanımından önce ve izleyen 4’er saatlik aralıklarla olmak üzere günde en az 3 defa |
|
mg/L |
0.3 |
0,6* |
EK-2
Fiziksel özellikler
Parametre |
Bulunabilecek miktarı |
Sıklığı |
Renk |
Renksiz olacaktır. |
Haftada bir defa |
Tortu |
Bulunmayacaktır. |
Haftada bir defa |
Bulanıklık |
Berrak olacak ve havuz dibi net olarak görülecektir. |
Haftada bir defa |
Sıcaklık |
26-28 oC olacak, hava sıcaklığı ile su sıcaklığı arasında fazla fark olmayacaktır. Çocuk havuzlarında su sıcaklığı 26-32 oC olacaktır. |
Haftada bir defa |
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
EK-3
Mikrobiyolojik özellikler
Parametreler |
Sınır Değerlerler |
Önerilen Metot1 |
Önerilen Analiz Sıklığı2 |
Toplam Koloni (jerm) Sayısı 22 °C’ de toplam koloni sayısı 36 °C’ de toplam koloni sayısı |
72 saatte en fazla 100 CFU3 /ml olacaktır. 48 saatte en fazla 100 CFU3/ml olacaktır. |
TS EN ISO 6222 |
Ayda bir defa |
Toplam koliform bakteri 0/100 ml |
0/100 ml |
TS EN ISO 9308-1 |
Ayda bir defa |
E. coli |
0/100 ml |
TS EN ISO 9308-1 |
Ayda bir defa |
Pseudomonas aeruginosa |
0/100 ml |
|
Ayda bir defa |
1. Laboratuvarlar önerilen metot dışında, referanslarını göstermek şartı ile başka bir metodu da kullanabilirler.
2. Yüzme havuzu kullanımının yoğun olduğu dönemlerde analiz sıklığı ayda iki defa da olabilir.
3. CFU: Colony Forming Unit (koloni oluşturan birim).
Not 1: Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’te yer alan kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalite standartlarının belirlenmesi için İl Sağlık Müdürlüklerince belirtilen sıklıklarda su numunesi alınarak analizleri yaptırılacak ve analiz ücretleri havuz suyu işleticileri tarafından karşılanacaktır.
EK–4
İşletmeci tarafından yapılacak analizler
Kimyasal özellikler
Parametre |
Örnek alma sıklığı |
|
Birim |
Minimum |
Maksimum |
pH |
Havuz suyunun kullanımından önce başlanmak üzere günde az 3 defa |
Tatlı su
Deniz suyu |
|
6,5
6,5 |
7,6
7.8 |
Amonyum |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
0.5 |
Nitrit |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
0.5 |
Nitrat |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
20 |
Siyanürük asit |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
30 |
100 |
Bakır |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
1.0 |
Alüminyum |
Ayda bir defa |
|
mg/L |
|
0.2 |
Toplam alkalilik |
Ayda bir defa |
|
|
80 |
120 |
Bağlı klor |
Havuz suyu kullanımından önce ve izleyen 4’er saatlik aralıklarla olmak üzere günde en az 3 defa |
|
|
|
0.2 |
Serbest klor |
Havuz suyu kullanımından önce ve izleyen 4’er saatlik aralıklarla olmak üzere günde en az 3 defa |
|
mg/L |
0.3 |
0,6* |