T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı : B.10.0.TSH.0.10.00.04/121.99 15.05.2008/15653

 

Konu: Yüzme havuzlarının denetimi hk.

 

………………VALİLİĞİNE

 

(İl Sağlık Müdürlüğü)

 

Bahar mevsimiyle birlikte havaların ısınması ve haziran ayında okulların tatile girmesi sonucunda, önümüzdeki dönemde iç ve dış turizmdeki hareketliliğe bağlı olarak özellikle turizm bölgelerinde nüfus yoğunluğunda artışlar görülecektir. İnsanların eğlenmek, spor yapmak ve serinlemek amacıyla deniz, göl ve yüzme havuzu gibi alanlara da ihtiyaçları artacaktır. Deniz ve göl suyu kalitesi Bakanlığımızca düzenli olarak kontrol edilmektedir.

Havuz suyu kalitesi ve standartları konusunda ise Yönetmelik çalışmaları halen devam etmektedir. Yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzları ile sularının hijyenik şartlara uygunluğu, havuz suyunda kullanılan kimyasalların (dezenfektan, pH düzenleyici, topaklayıcı, çöktürücü, parlatıcı ve yosun önleyici gibi) Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış ürünler olması ve havuz suyundaki konsantrasyonlarının kontrol edilmesi halk sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Yüzme havuzu işleticileri, havuz sularında Bakanlığımızdan ruhsatlı havuz suyu kimyasallarını kullanmaktan, bu kimyasalların eğitimli personelce uygulanmasından, havuz suyu kalitesinin bu genelge ekinde belirtilen limit değerleri sağlamasından, yüzme havuzlarının hijyenik şartlarda işletilmesinden ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınmasından sorumludurlar.

Açık ve kapalı yüzme havuzu bulunduran ve işleten kurum, kuruluş ve tesisler genelge eki (Ek-4’teki) çizelgede yer alan parametrelerin analizlerini çizelgede belirtilen sıklıkta 15 Haziran 2008 tarihi itibariyle yapmaya veya yaptırmaya başlayacaklardır. Havuz suyuna ait analiz sonuçları analizi yapan yetkili personelce (biyolog, kimyager, kimya mühendisi, çevre mühendisi ve laborant) imzalanacak ve işletmenin idaresinden sorumlu personel tarafından onaylanarak muhafaza edilecek ve denetimlerde İl Sağlık Müdürlüğü denetim elemanlarına ibraz edilecektir.

İl Sağlık Müdürlüklerince halk sağlığının korunması amacıyla havuz suyu kontrol ve denetimlerinin;

 

1.Yazımız ekinde gönderilen (Ek-5) denetim formu doğrultusunda yapılması,

2. Yüzme havuzlarında Bakanlığımızca ruhsatlandırılan kimyasalların kullanılıp

kullanılmadığının kontrol edilmesi, izinsiz ürünlerin kullanıldığının tespit edilmesi

halinde kullanımının önlenmesi ve gerekli yasal işlemlerin yapılması,

3. Havuz kimyasallarının depolanma, hazırlanma ve uygulanma şartlarının, yeterli kişisel

koruyucu ekipmanların bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi,

 

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Sayı : B.10.0.TSH.0.10.00.04

Konu: Yüzme havuzlarının denetimi hk.

 

 

4.Yüzme havuzu suyunun kimyasal özelliklerinin Ek-1, fiziksel özelliklerinin Ek-2 ve mikro biyolojik özelliklerinin Ek-3’te belirtilen standartları sağlayıp sağlamadığının kontrolünün aynı formlarda belirtilen sıklıkta yapılması,

 

5. Havuz suyu niteliklerinin genelge ekinde belirtilen standartları sağlamadığının tespit edilmesi durumunda uygun hale getirilmesinin sağlanması, uygun hale getirilinceye kadar havuz suyunun kullanımının önlenmesi,

 

6. Havuz suyunu hazırlayan tesis operatörlerine yönelik verilecek eğitimlerin yürürlükteki mevzuat doğrultusunda Halk Eğitim Müdürlükleri veya Halk Eğitim Müdürlükleri ile ilgili sektör dernekleri veya ilgili meslek odalarının koordinesinde düzenlenmesi ve sertifikaların Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından verilmesi, eğitimlerde genel hijyen kuralları, su ile bulaşabilecek hastalıklar, havuz sularında kullanılan kimyasalların insan sağlığı üzerine etkileri ve ilk yardım konusunda yetkili personel tarafından eğitim verilmesinin sağlanması,

 

7. İlgili işletmelere görev ve sorumluluklarının tebliğ edilmesi, Haziran ayına kadarki denetimlerin mevcut mevzuat doğrultusunda yapılması,

 

8. Bu genelgede belirtilen talimatlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinde ön görülen müeyyidelerin uygulanması hususlarında bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

 

 

 

Dr. Seraceddin ÇOM

Bakan a.

Genel Müdür V.

 

 

DAĞITIM:

 

Gereği: Bilgi:

81 İl Valiliğine Kültür ve Turizm Bakanlığına

Milli Eğitim Bakanlığına

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığına

Ulusal Havuz Enstitüsü Derneği Başkanlığına

 

 

Ek: 3 sayfa

…./….

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

 

EK-1

Kimyasal özellikler

Parametre

Örnek alma sıklığı

 

Birim

Minimum

Maksimum

pH

Havuz suyunun kullanımından önce başlanmak üzere günde az 3 defa

Tatlı su

 

Deniz suyu

 

6,5

 

6,5

7,6

 

7.8

Amonyum

Ayda bir defa

 

mg/L

 

0.5

Nitrit

Ayda bir defa

 

mg/L

 

0.5

Nitrat

Ayda bir defa

 

mg/L

 

20

Siyanürük asit

Ayda bir defa

 

mg/L

30

100

Bakır

Ayda bir defa

 

mg/L

 

1.0

Alüminyum

Ayda bir defa

 

mg/L

 

0.2

Organik maddeler için sarf edilen oksijen miktarı

 

Ayda bir defa

 

 

mg/L

 

 

5.0

Toplam alkalilik

Ayda bir defa

 

 

80

120

Bağlı klor

Havuz suyu kullanımından

önce ve izleyen 4’er saatlik

aralıklarla olmak üzere günde

en az 3 defa

 

 

 

 

0.2

Serbest klor

Havuz suyu kullanımından

önce ve izleyen 4’er saatlik

aralıklarla olmak üzere günde

en az 3 defa

 

 

mg/L

 

0.3

 

0,6*

 

 

 

EK-2

Fiziksel özellikler

Parametre

Bulunabilecek miktarı

Sıklığı

Renk

Renksiz olacaktır.

Haftada bir defa

Tortu

Bulunmayacaktır.

Haftada bir defa

Bulanıklık

Berrak olacak ve havuz dibi net olarak görülecektir.

Haftada bir defa

Sıcaklık

26-28 oC olacak, hava sıcaklığı ile su sıcaklığı arasında fazla fark olmayacaktır. Çocuk havuzlarında su sıcaklığı 26-32 oC olacaktır.

 

Haftada bir defa

 

 

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

EK-3

Mikrobiyolojik özellikler

Parametreler

Sınır Değerlerler

Önerilen Metot1

Önerilen Analiz Sıklığı2

Toplam Koloni (jerm) Sayısı

22 °C’ de toplam koloni sayısı

36 °C’ de toplam koloni sayısı

72 saatte en fazla 100 CFU3 /ml olacaktır.

48 saatte en fazla 100 CFU3/ml olacaktır.

TS EN ISO 6222

Ayda bir defa

Toplam koliform bakteri 0/100 ml

0/100 ml

TS EN ISO 9308-1

Ayda bir defa

E. coli

0/100 ml

TS EN ISO 9308-1

Ayda bir defa

Pseudomonas aeruginosa

0/100 ml

 

Ayda bir defa

 

1. Laboratuvarlar önerilen metot dışında, referanslarını göstermek şartı ile başka bir metodu da kullanabilirler.

 

2. Yüzme havuzu kullanımının yoğun olduğu dönemlerde analiz sıklığı ayda iki defa da olabilir.

 

3. CFU: Colony Forming Unit (koloni oluşturan birim).

 

 

Not 1: Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’te yer alan kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kalite standartlarının belirlenmesi için İl Sağlık Müdürlüklerince belirtilen sıklıklarda su numunesi alınarak analizleri yaptırılacak ve analiz ücretleri havuz suyu işleticileri tarafından karşılanacaktır.

 

EK–4

 

İşletmeci tarafından yapılacak analizler

 

Kimyasal özellikler

Parametre

Örnek alma sıklığı

 

Birim

Minimum

Maksimum

pH

Havuz suyunun kullanımından önce başlanmak üzere günde az 3 defa

Tatlı su

 

Deniz suyu

 

6,5

 

6,5

7,6

 

7.8

Amonyum

Ayda bir defa

 

mg/L

 

0.5

Nitrit

Ayda bir defa

 

mg/L

 

0.5

Nitrat

Ayda bir defa

 

mg/L

 

20

Siyanürük asit

Ayda bir defa

 

mg/L

30

100

Bakır

Ayda bir defa

 

mg/L

 

1.0

Alüminyum

Ayda bir defa

 

mg/L

 

0.2

Toplam alkalilik

Ayda bir defa

 

 

80

120

Bağlı klor

Havuz suyu kullanımından

önce ve izleyen 4’er saatlik

aralıklarla olmak üzere günde

en az 3 defa

 

 

 

 

0.2

Serbest klor

Havuz suyu kullanımından

önce ve izleyen 4’er saatlik

aralıklarla olmak üzere günde

en az 3 defa

 

 

mg/L

 

0.3

 

0,6*